Κέντρο Ενημέρωσης Δαδιάς

Στο μέσον του νομού Έβρου, στην καρδιά μιας μεγάλης δασοσκέπαστης έκτασης βρίσκεται το Δάσος Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου.

Το Δάσος αποτελεί Προστατευόμενη Περιοχή από το 1980 και περιλαμβάνει δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, έκτασης 72.900 στρεμμάτων και μία περιφερειακή ζώνη έκτασης 357.100 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία καταφύγια των αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, 36 από τα 38 είδη ημερόβιων αρπακτικών της Ευρώπης απαντώνται στην περιοχή. Από αυτά τα 20 φωλιάζουν μέσα στο δάσος και τα υπόλοιπα είναι μεταναστευτικά.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο μαυρογύπα (Aegypius monachus),η προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Δαδιάς έχει εξαιρετική σημασία αφού εδώ βρίσκεται η μία από τις δύο τελευταίες Ευρωπαϊκές αποικίες αυτού του σπάνιου αρπακτικού. Αποτέλεσμα της επιτυχούς διαχείρισης του δάσους είναι το γεγονός ότι από το 1980 ο πληθυσμός του μαυρογύπα έχει αυξηθεί στα 100 άτομα. 'Αλλα σημαντικά από απόψεως σπανιότητος πουλιά είναι ο κραυγαετός (Aquilla pomarina) και ο μαυροπελαργός (Ciconia nigra). Εξάλλου το Δάσος περικλείει ένα πραγματικό μωσαικό βιοτόπων: φιλοξενεί 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων και 48 είδη θηλαστικών ενώ 8 από τα είδη της περιοχής είναι παγκοσμίως χαρακτηρισμένα ως κινδυνεύοντα (endangered species)
Την πιό καλή λύση για ενημέρωση και παραμονή κοντά στο Δάσος της Δαδιάς αποτελεί το Οικοτουριστικό Κέντρο Βιοτόπου Δαδιάς, μια Δημοτική Επιχείρηση που δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό με την συνεργασία του Ελληνικού Κράτους και ΜKO την οποία επιτυχώς διαχειρίζεται σήμερα ο Δήμος Σουφλίου.


Route planner

Αναζητήστε Ξενοδοχεία, Μουσεία, Αξιοθέατα και άλλα ενδιαφέροντα σημεία πάνω στον χάρτη της Θράκης.

Βρείτε τον δρόμο σας με την online εφαρμογή δρομολόγησης


http://www.thracehotels.gr/maps