Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σταυρούπολης Ν. Ξάνθης, ιδρύθηκε το 1994 κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας του Σταύρου Καραμπατζάκη, ο οποίος επί χρόνια συγκέντρωνε στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού διάφορα αντικείμενα, δείγματα μιας αλλοτινής εποχής και καθημερινότητας, που έπεφταν σε αχρηστία εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα της συλλογής που αφορά την εξέλιξη του φωτισμού: λάμπες ασετιλίνης, θυέλλης, πετρελαίου, φανοί και φαναράκια, κτλ.

Υπάρχουν επίσης όπλα, γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, πήλινα και χάλκινα αγγεία, κουδούνια ζώων, υφαντά, φωτογραφίες που απεικονίζουν στιγμιότυπα περασμένων εποχών, έγγραφα και μουσικά όργανα όπως γραμμόφωνα. Η συλλογή είναι δουλειά 50 ετών και στεγάζεται από το 2001, στον 1º όροφο του δημοτικού κτιρίου της άλλοτε Εφορείας Καπνού. Στο ισόγειο, τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές και αφορούν την παραδοσιακή ενδυμασία από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Επιπλέον υπάρχει μια σύνθεση Θρακικού δωματίου με τα χαρακτηριστικά του έπιπλα: μπουφές, μπορό με καθρέπτη, τραπεζαρία.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί σχετικά με την παραδοσιακή ζωή των ημιαστικών και αγροτικών πληθυσμών της Θράκης και του ευρύτερου χώρου της «καθ’ ημάς Ανατολής».

Photo Gallery

Ώρες Λειτουργίας

Το Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως με την υπεύθυνη κ. Καραμπατζάκη.

Επικοινωνία

Σταυρούπολη
Νομός Ξάνθης

Τηλ. +302542022260.
Fax.
e-mail.

Internet


Route planner

Αναζητήστε Ξενοδοχεία, Μουσεία, Αξιοθέατα και άλλα ενδιαφέροντα σημεία πάνω στον χάρτη της Θράκης.

Βρείτε τον δρόμο σας με την online εφαρμογή δρομολόγησης


http://www.thracehotels.gr/maps